”Årets dans 2015”

”Årets dans” ligger nu klar til at få danseglæden frem hos tusindvis af danskere.

”Årets dans 2015” er netop blevet lanceret på www.tafatomdansen.dk. Dermed kan tusindvis af danskere kaste sig ud i dansen  og forberede sig til fællesdans. Der vil for eksempel være ”Årets dans” arrangementer en lang række steder over hele landet i forbindelse med Dansens Dag den 29. april.

Det er Thomas Eisenhardt, der har udviklet koreografien til ”Årets dans 2015”. Han er til daglig kunstnerisk leder i egnsteatret Aaben Dans i Roskilde og har valgt at kalde ”Årets dans” for ”Gamestep”.

Bygget op som et computerspil
– Inspirationen kommer fra computerspils-verdenen, og koreografien er bygget op som tre verdener (levels) man skal danse sig igennem. Lige som i et computerspil er man altså ude og udforske forskellige verdener – noget især børn og unge kender til fra deres fritid foran computerskærmen. Men i stedet for at sidde stille bag en computerskærm, skal deltagerne selv ud at bevæge sig og have sved på panden, forklarer projektleder Anna Marie Krarup fra ”Ta’ fat om dansen”.

Selv om computerspils-temaet nok især vil tale til børn og unge, understreger Anna Marie Krarup, at ”Årets dans 2015” er for alle aldersgrupper.

– Man kan sagtens finde billeder og elementer i ”Årets dans 2015”, som taler til andre

aldersgrupper. Det vigtige er at give folk mulighed for at leve sig ind i en anden verden og give dem mulighed for selv at udforske og lege med bevægelserne, siger hun.

Dans som leg
”Årets dans 2015” adskiller sig fra tidligere ”Årets dans”-koreografier ved, at Thomas Eisenhardt bevidst har arbejdet med en legende tilgang til dansen.
– Indtil nu har ”Årets dans” typisk været en koreografi, hvor deltagerne stod i samme retning og lavede de samme trin samtidig. Jeg synes, det kunne være sjovt, hvis man i stedet lavede en koreografi, hvor deltagerne danser sammen. En koreografi, der udformer sig som et lille teaterstykke, hvor folk går rundt mellem hinanden
– Målet at lave en koreografi, hvor deltagerne ikke nødvendigvis gør det samme, men bevæger sig inden for en fælles, overordnet ramme. Det kan for eksempel være, at de laver en bevægelse, når de hører lyden af en eksplosion, men selv vælger hvilken bevægelse, det skal være, forklarer han.

”Årets dans 2015” konkurrence
I forbindelse med lanceringen af ”Årets dans 2015” har ”Ta’ fat om dansen” udskrevet en landdækkende konkurrence.

– Vi vil gerne se folks egen version af ”Årets dans 2015”. Derfor opfordrer vi alle, der har lyst – skoleklasser, arbejdspladser, klubber og privatpersoner – til at lave deres version, filme den og lægge filmen på Youtube eller Vimeo, lyder opfordringen fra Anna Marie Krarup.

For at være med i konkurrencen skal man senest den 7. maj sende et link til sin ”Årets dans 2015” film til mgm@dansehallerne.dk

Alle film vil blive uploadet på www.tafatomdansen.dk og vinderne vil blive belønnet med billetter til en danseforestilling.

Du kan se ”Årets dans 2015” her: http://www.tafatomdansen.dk/arets-dans/aarets-dans-2015/

FAKTA OM ”ÅRETS DANS 2015”
Årets Dans har tidligere været forbundet med fejringen af Dansens Dag, hvor der hvert år fra 2008-2014 er blevet udviklet en koreografi, som folk kunne lære at danse. Nu er Årets Dans imidlertid blevet en del af det store, landsdækkende ”Ta’ fat om dansen” projekt, som ledes af Dansehallerne og støttes af Nordea-fonden.  Her indgår ’Årets dans’ som et af projektets fire hovedprogrammer.