Dansefyrtårn Nord på Kulturmødet Mors

Kulturmødet Mors i slutningen af august er en institution, der er kommet til at matche Folkemødet på Bornholm på mange måder. I hvert fald når det kommer til at diskutere og debattere kunst og kultur. Dansefyrtårn Nord bragte denne gang dansen ind i debatten ved at være stærkt til stede.

– Med 17.000 deltagere sidste år må Kulturmødet siges at have vist sin berettigelse, sagde borgmester Hans Ejner Bertelsen, Morsø Kommune, inden det fjerde Kulturmøde og fortsatte:

– Vi klør på med krum hals med endnu en udgave, og vi har besluttet at ændre begivenheden fra en være en ”event” til at være en institution, der vender tilbage og forankres i en selvstændig organisation. En institution i stadig forandring.

Dermed signalerede hans også, at Kulturmødet Mors bestemt har en berettigelse og helt sikkert udfylder et rum, der er vigtigt at holde fokus på. Kultur og kunst gør meget for at berige vores hverdag og vores institutioner´, så derfor fejrede Dansefyrtårn Nord Kulturmødet med dans og tilstedeværelse.

Ifølge Kulturmødet selv er ”enhver samtale om kunst gold, hvis den ikke omgives af kunsten selv”. Derfor kunne man på Kulturmødet opleve rundt på pladserne og langs kulturvejen Gasværksvej i Nykøbing Mors en masse aktuel kunst inden for film, musik, litteratur, billedkunst, scenekunst m.v. Herudover kunne man under overskriften “KulturDanmark” opleve institutioner, professionelle og dygtige amatører fra hele landet, der bidrog til festivalens program.

Her kom Dansefyrtårn Nord ind i billedet med fire events i løbet af fredag den 26. august.

Forestillingen “Follow me – Listen to me – Dance with me” fandt sted over tre forestillinger. Det var tale om en danseimpro af to unge fra Nordjylland, som begge har tilknytning til Dansefyrtårn Nord, hvor de har mødt hinanden igennem programmet “Unge på vej”. her forsøgte de at binde to fagdiscipliner sammen: Musik og dans. Resultatet var en improbaseret dialog.

Derudover kunne man opleve Kulturmødedans med børn fra Mors. Idéen var, at Folk stoppede op og stiller et spørgsmål, som professionelle dansere og børn gav et svar på gennem kreativt skabende dans. Kan man danse en sol? Kan folk danse, hvordan de har det? Hvad er klokken? Det skal jeg lige danse for dig!

Den tredje forestilling, L’envers, var et udendørs multidiciplinær cirkus-danse show for alle aldersgrupper. Det var et glimt af vanvid på gadehjørnet, hvor en kreds af kunstgræs dannede rammen, da en akrobat og en danser tog plads for at invitere forbipasserende til at stoppe og tage en dyb indånding af frisk luft. Et lille hyggeligt område, der vækkede minder om naturens ro. Denne eng fuld af billedsprog blev da en slagmark samt en legeplads.

Til sidst kunne man komme helt tæt på med et interaktivt møde mellem dans og mennesker om eftermiddagen. Med sætningen: People will stop asking you questions if you answer back in interpretive dance, opfordredes publikum til at komme med alle deres spørgsmål og lade se, hvad dans kan give af svar. Fik man sit svar eller ej, uanset hvad så fik man en oplevelse, hvor ens sanser blev stillet skarpt på danserens fortolkning.

Læs mere om Kulturmøder her.