Hvordan man kan ’danse hinanden’?

Der kommer bevægelser og trin på både historier, minder og menneskelig erfaring i det helt nye projekt ’Dans din nabo’, som er ved at tage form. For nylig blev der afholdt informationsmøde for en gruppe af deltagerne, nemlig seniorerne, som mødtes med kompagniet hello!earth.

Det summer i Dansehallernes foyer. Rundt om et stort stenbord er de første gæster ved at indtræffe sig på bænke. De fleste iagttager hinanden lidt afventende, lægger overtøjet eller finder et sted at placere en cykelhjelm. Andre er så småt gået i gang med kaffebordet og griber en af de kager, der er stillet frem, mens de udveksler et par bemærkninger.

Der er både kvinder og mænd – flest kvinder – af forskellige højde og drøjde; en blandet skare, som stort set ligner et udpluk af en flok tilfældige mennesker på gaden. Hvis ikke lige det var for de grålige toner i håret, der går igen hos de fleste. Alle de fremmødte i dag er nemlig 60+’ere, og de er dukket op for at høre mere om et nyt community forestillings-projekt i Dansehallerne ’Dans din nabo’. Dansehallerne har blandt andet annonceret efter 60+’ere i lokalavisen, og derfor er lidt over 20 personer dukket op i dag.

Goddag, har vi mødt hinanden før?
De to kunstnere, Vera Maeder og Jacob Langaa-Sennek, der tilsammen danner kompagniet hello!earth og skal instruere forestillingsprojektet ’Dans din nabo’, byder velkommen. ”Vi skal ’danse hinanden’ i det her projekt,” forklarer Vera, mens Jacob deler nogle små pamfletter ud. ”Til at starte med skal vi lige afprøve en lille dialog,” forklarer Vera og beder alle om at rejse sig og danne par med en sidemand.

To og to læser deltagerne op af de udleverede pamfletter, som viser sig at være en lille dialog.

”Goddag, har vi mødt hinanden før?”, lyder det fra en af de veloplagte kvinder.

”Jeg troede, at det her handlede om at danse.” ”Skal vi danse?” lyder det fra en af de andre. Og pludselig står to kvinder og danser en lille vals midt i foyeren. Endnu et par tager en dansefatning og et par trin sammen; og sådan følger det ene par efter det andet.

”Hvad var den første bevægelse, du gjorde i morges, da du vågnede?”, er der en kvinde, der læser op, hvorpå hendes partner, en frisk, smilende herre, laver et stort stræk i hele kroppen med armene flot spændt i en bue op mod loftet. På instruktion fra kvinden gentager den smidige herre bevægelsen tre gange. ”Må jeg prøve?,” læser kvinden videre, og gentager mandens bevægelse.

”Nååå…Nu forstår jeg. Du har jo faktisk lige danset mig!”, svarer manden med et smil om læben.

Efter den lille dans går snakken lystigt videre. To kvinder, der lige har ’danset hinanden’ er faldet i snak:

”Jeg er lige gået på efterløn – og det er SÅDAN et privilegium at have så meget tid til mig selv,” fortæller den ene kvinde. ”Jeg har altid haft lyst til at lave noget med teater og udtrykke mig selv. Og så fortalte en veninde om det her projekt – så det måtte jeg jo prøve”.

”Ja, jeg kom herover med en god ven,” fortæller den anden, en hvidhåret kvinde med turkis-strålende ørenringe. ”Men det var nu lige ved ikke at lykkes, for jeg kunne ikke få fat i ham. Han har ingen mobiltelefon! Hvad gør man så? Ja, jeg har selv lige opgraderet til en iPhone 6.”

Når dagligdagsbevægelser bliver til koreografi
Da alle har sat sig rundt om stenbordet igen, forklarer Jacob og Vera om projektet: ”Det handler om, hvordan dagligdags bevægelser kan blive til koreografi, ”fortæller Vera. ”Ligesom I lige har oplevet. Vi inviterer jer til ca. fem workshops i Dansehallerne, og her udvikler vi noget bevægelsesmateriale ud fra jeres livserindringer og dagligdagsbevægelser. Vi inviterer også nogle andre grupper til at være med, det kan være børn og unge fra lokalområdet, eller indsatte i Vester Fængsel. Alt det materiale, vi sammen udvikler, bliver omsat til nogle scores, altså nogle instruktioner: fx. en lille pamflet som den, I lige har læst op af, eller til nogle lydfiler, som ’publikum’ skal lytte til. Og ud fra de instruktioner ’danser’ de jeres dans. Publikum skal altså danse sin nabo – helt bogstaveligt.”

”Men skal vi så ikke optræde til sidst?,” er der en kvinde, der lidt forvirret spørger.

”Nej,” forklarer Jacob. ”Men planen er, at vi laver en social event med alle grupperne, som mødes og ’danser hinanden’.”

”Men hvad er vores rolle så egentlig?,” spørger en anden lidt skeptisk.

”Altså, I er jo med til at skabe det her værk,” fortæller Vera. ”Det bliver en blanding af jeres fortællinger og bevægelser, man møder som publikum.”

”Jeg synes, det lyder spændende”, siger en kvinde ivrigt.

”Ja, og også lidt flippet,” tilføjer en mand med et skævt smil.

Og så er informationsmødet ved at være forbi, cykelhjelme og overtøj findes frem og turen går ud i oktober-solen igen – de fleste med et lille smil på læben og en lidt lettere gang.

FAKTA
Med ’Dans din nabo’ afprøver Dansehallerne et nyt forestillingsprojekt – et publikumsdeltagende værk, som er inspireret af antikkens teater, hvor teatret fungerede som et mødested mellem mennesker. I løbet af en række workshops vil deltagerne, i tæt samarbejde med det kunstneriske hold, udvikle materialet til den endelige forestilling, hvor tilskuerne oplever at danse deres nabos liv, minder og drømme.

I foråret 2017 besøger den internationale kunstnergruppe hello!earth Dansehallerne og lokalområdet Vesterbro/Valby for at møde borgerne og skabe kunstneriske møder mellem dem. Derefter rykker de til landsbyen Skjød i Favrskov Kommune, hvor et lignende forløb gennemføres.
Dans din nabo er skabt af hello!earth. Co-produceret af Bora Bora og Dansehallerne. Projektet er en del af det landsdækkende projekt, Ta’ fat om dansen, som ledes af Dansehallerne og støttes af Nordea-fonden (2014-17)

Hvordan kan man være med?
Dansehallerne inviterer forskellige grupper af deltagere fra lokalområdet Vesterbro/Valby, lige fra unge til voksne til 60+’ere, til at deltage i community-forestillingsprojektet. Hver gruppe skal deltage i en række workshops i løbet af foråret 2017, og i april 2017 mødes alle grupper til en ’social event’ i Dansehallerne, hvor de – og et særligt indbudt publikum – ’danser hinanden’.

I slutningen af oktober 2016 sender Dansehallerne datoer ud for workshops’ne for 60+’erne. Er man interesseret i at modtage nyheder om disse, kan man skrive til alj@dansehallerne.dk
Dansehallerne vil i de kommende måneder løbende annoncere efter andre deltagergrupper til projektet.