Koreograferne til Årets Dans 2017 er fundet

Mette Møller Overgaard 01Den kommende Årets Dans får sang og musik af Alberte Winding. Dansen skal være med til at åbne Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad i januar 2017.

Dansehallerne har fundet de koreografer, der skal stå for Årets Dans 2017. Valget er faldet på den 31-årige danser og koreograf Mette Møller Overgaard og den 27-årige danser og koreograf Esther Haugegaard.

Dansehallerne har stået bag Årets Dans siden 2008, og de Esther Haugegaard 01seneste to år har den været en del af det landsdækkende danseprojekt ”Ta’ fat om dansen”

I 2016 var Årets Dans specielt rettet mod arbejdspladser. I 2017 bliver den for første gang specielt målrettet børn og unge, for dans kan – lige som andre former for kunst – være med til at forme dem som mennesker

– Børns verdensbillede skabes i mødet mellem det indre og det ydre, den verden som de lever i. Hvis vi ønsker, at vores børn skal vokse op som stærke, kreative og modige mennesker, er det essentielt, at vi giver dem forudsætningerne for at kunne sammenflette virkeligheden med drømme og visioner – og skabe en spændende hverdag for dem, der inspirerer til, at de vil mere og videre, udtaler Dansehallernes direktør og kunstneriske leder Efva Lilja.

– I denne proces er kunsten livsvigtig! Naturligvis skal vore børn have mulighed for at danse selv og tage del i, hvad dansekunsten kan tilbyde. Årets Dans er en måde at gøre netop dette, fastslår hun.

De to nyudvalgte Årets Dans koreografer glæder sig til opgaven:

– Børns ønsker og drømme er i høj grad noget af det, som vi koreografer og formidlere beskæftiger os med i vores daglige arbejde, og noget vi selv bestræber os på at blive ved med. Derfor er vi utrolig glade for at få muligheden for at udvikle Årets Dans 2017, siger Mette Møller Overgaard, og Esther Haugegaard fortsætter:

– Med Årets Dans 2017 ønsker vi at skabe et rum, hvor børn igennem kreativ, moderne dans, træder ind i et poetisk og kreativt landskab, dér hvor musikken og dansen mødes.

Alberte Winding 01
ÅRETS DANS MED SANG AF ALBERTE

Årets Dans 2017 får også den stærkest mulige start. Når Aarhus næste år er Europæisk Kulturhovedstad vil der nemlig for første gang nogensinde være en unik børneåbning, som sangerinden Alberte Winding og komponisten Jan Rørdam skal skrive sang og musik til.

I den forbindelse har Dansehallerne indgået et samarbejde med Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 om at bruge musikken og sangen som ramme for Årets Dans 2017.

Når børneåbningen finder sted den 20. januar, vil Årets Dans derfor blive danset ved børneåbningsarrangementer i hver af de 19 kommuner i Region Midtjylland.

– Børn og unge har en helt særlig plads i programmet for Aarhus 2017, og det markerer vi med en enestående åbning af, med og for børn, hvor de kan slippe fantasien løs i fantastiske fortællinger og magiske møder, som lægger sporene til fremtiden, siger den administrerende direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017 Rebecca Matthews.

Hos Dansehallerne er man også begejstrede for samarbejdet.

– Vi er rigtig glade for den aftale, vi har indgået med Aarhus 2017, og at vi på den måde kan kæde Alberte Windings nykomponerede sang sammen med Årets Dans 2017. Det giver nogle spændende muligheder for, at rigtig mange børn i Region Midtjylland får mulighed for at afprøve dansen på egen krop, fortæller Anna Marie Krarup fra Dansehallerne, der er projektleder på ”Ta’ fat om dansen” projektet.

Læs pressemeddelelsen fra Aarhus 2017 her


FAKTA OM DANSEHALLERNE
● Dansehallerne er en national platform og en ledende institution for ny koreografisk scenekunst.
●  Dansehallerne driver en profileret og internationalt konkurrencedygtig koreografisk virksomhed, som orienterer sig mod nyskabende arbejds- og præsentationsformer, som tiltrækker en bred og forskelligartet del af befolkningen.
●  Dansehallerne er en selvejende institution med driftsstøtte fra Kulturministeriet og Københavns Kommune. Hovedafdelingen ligger i Carlsberg Byen og en mindre afdeling ligger i Aarhus. Med afsæt i disse to byer har Dansehallerne aktiviteter i hele landet.
● Læs mere om Dansehallerne på www.dansehallerne.dk.

FAKTA OM TA’ FAT OM DANSEN

● Ta’ fat om dansen er et tre-årigt landsdækkende danseprojekt, der løber fra 2014-2017, og som tilbyder inspirerende og livgivende danseaktiviteter til alle. Dans som udfordrer den enkelte i et kreativt og kunstnerisk fællesskab.
● Ta’ fat om dansen skal nå ud til mange tusinde mennesker i hele Danmark, og det er det største danseprojekt af sin art på dansk jord nogensinde.
● Ta’ fat om dansen er bygget op omkring fire programmer, der skal give mennesker i alle aldre og samfundslag overalt i Danmark mulighed for at møde dans under vejledning af professionelle dansere: ”Dans i skolen”, ”Unge på vej”, ”Dans med din nabo” og ”Årets Dans”.
● Ta’ fat om dansen foregår i samarbejde med seks lokale/regionale Dansefyrtårne. Tilsammen består disse dansefyrtårne af 26 kommuner og en lang række kultur- og uddannelsesinstitutioner fordelt over hele landet.
● Ta’ fat om dansen ledes af Dansehallerne. Projektet støttes af Nordea Fonden med en bevilling på 20,5 millioner kroner.

FAKTA OM ÅRETS DANS
● Årets Dans har tidligere været forbundet med fejringen af Dansens Dag, hvor der hvert år fra 2008-2014 er blevet udviklet en koreografi, som folk kunne lære at danse.
● Siden sommeren 2014 har Årets Dans imidlertid været en del af det store, landsdækkende ”Ta’ fat om dansen” projekt, som ledes af Dansehallerne og støttes af Nordea-fonden.
● Årets Dans indgår som et af projektets fire hovedprogrammer.
● Årets Dans er en fællesdans, som i princippet skal kunne danses af alle.
● Med Årets Dans præsenteres et kort, intenst møde med dans. Et møde, der enten står alene, eller bliver en forsmag på flere møder med dans.

FAKTA OM DE TO KOREOGRAFER BAG ÅRETS DANS 2017
Mette Overgård Møller er 31 år og uddannet danser og koregraf. Hun er uddannet på Universidad de Javeriana i Colombia (2005-2006), Iwanson School of Modern Dance i München (2006-2009) og Danish School of Performing Art i København (2012-2014) Hun har blandt andet forfattet undervisningsmaterialer til Dans for Børn og Dansematematik og været medarrangør af den store, internationale DaCi dansekonference i København i 2015. Siden 2015 har Mette Overgård Møller fungeret som freelance danser for Dansehallerne, Dansekapellet, Åben Dans, Red Cross, Danseballaden, Stands og Dans, Dansetid og Ta’ fat om dansen.

Esther Haugegaard er 27 år og uddannet danser og koreograf. Hun er uddannet på Flow Dance Academy i København (2008-2009) og Iwanson School of Modern Dance i München (2010-2013). I 2015 var hun showdanser, korpige og koreograf på TV2’s ”Danmark Har Talent”. Siden 2012 har Esther Haugegaard arbejdet som moderne danser hos blandt andet Gasteig München, Show Agent, Tango Teater, Åben Dans, Performancegruppen Rostra Haut, Gunilla Lind Danseteater, Dansekapellet og Ta’ fat om dansen.