ROK-unge på vej… Måske på scenen?

Dansefyrtårn ROK, der dækker otte kommuner på Sjælland, barsler med en unik mulighed for unge danseinteresserede.

Det bliver et spændende forår hos ”Ta’ fat om dansen” projektets sjællandske fyrtårn, Dansefyrtårn ROK, der nu sætter gang i næste fase i deres ”Unge på vej” program.

Den 9. april er der audition – og ikke til hvilken som helst forestilling. ”WHAT DO YOU THINK?” bliver produceret af egnteatret Aaben Dans i Roskilde, med unge på scenen fra Kulturregion Midt- og Vestsjælland. Det er en professionel forestilling, der får premiere til februar 2017 i Roskilde, hvorefter den skal turnere i de syv andre kommuner, som dansefyrtårnet dækker.

Dansefyrtårn ROK og Aaben Dans har været hele vejen i Belgien for at hente koreografen til forestillingen; Hendrik Lebon. Hendrik er en travl herre der i øjeblikket turnerer med det estimerede kompagni Ballet C de la B. Han er selv opvokset i en scenemæssigt stærk tradition i Gent, hvor børn og unge bliver trænet i tilstedeværelse på scenen og i at bruge hele personligheden i det kunstneriske udtryk.

”WHAT DO YOU THINK?” handler, som titlen antyder, om hvad de unge selv går rundt og tænker om deres tilværelse. Thomas Nørskov, der udover sit job som koordinator i Dansefyrtårnet Rok, også vil fungere som fast holdepunkt for de unge i processen siger:

– Jeg glæder mig simpelthen så meget til at arbejde målrettet og kunstnerisk med de unge. Vi er jo i en region, hvor dansen kan have det lidt trængt sine steder. Der har tidligere været mest fokus på gymnastik og holdsport undta-gen for eksempel når SWOP festivalen har budt på dans i skolen. Det her er virkelig en chance for de unge, der gerne vil noget mere. Vi bruger blandt andet vores night-camps for unge til at rekruttere og selvfølgelig vore kontakter i kommunerne. Det bliver spændende at se, hvem der kommer til audition”.

Dansefyrtårn ROK har, udover ugentlig træning i Kalundborg, Odsherred og Roskilde, planlagt otte night camps i den tre-årige periode, som ”Ta fat om dansen” varer.

– En del er allerede afholdt. Her kommer de unge og danser igennem, laver dansefilm og sover i træningssalen, så dansen kan fortsætte til morgenen ef-ter. De hygger sig gevaldigt, så den sociale ramme understøtter dansen og fællesskabet, fortæller Thomas Nørskov.

Samtidig arbejder Dansefyrtårn ROK også med at smelte flere af dimensionerne i fyrtårnet sammen. Blandt andet i Odsherred hvor et nabo-projekt med unge fik et vældigt positivt boost, da den lokale litteraturfestival og ROK fik en fælles idé: Til danske lokale unge og ti unge fra det lokale asylcenter mødtes. Først fortalte de hinanden deres historier godt hjulpet på vej af Odsherred Teater, og ugen efter dansede de deres historier sammen.

– De unge, der deltog i projektet, fik virkeligt et godt indblik i hinandens virke-lighed. Begge grupper fik stillet et både sprogligt og kropsligt rum til rådighed med en god voksenkontakt. Der er jo nogen, der har voldsomme oplevelser med i bagagen, så vi tænkte jo en del over grænser, men de fandt ud af, at de både kunne lytte til hinanden og grine sammen.” siger Thomas Nørskov.

Og fællesskabet, som dansen tilbyder, kan bruges til meget – ikke kun til at bringe forskellige nationalitete sammen, men også i en dansk sammenhæng.

Derfor er alle dansefyrtårnene i ”Ta’ fat om dansen” projekter, der laver aktiviteter i ”Unge på vej” programmet, inviteret til SWOP festivalen 28. april – 2. maj 2016 i Roskilde, hvor der er en fælles camp i weekenden. SWOP er Nordens første internationale dansefestival for børn og unge. Det er Aaben Dans, der står bag festivalen, som afholdes hvert andet år i byens rum, på spillesteder, skoler, kulturhuse og biblioteker i Roskilde.

– Her vil de unge vise små koreografier for hinanden og i gadebilledet, se pro-fessionelle forestillinger fra ind- og udland, samt få en workshop med den amerikanske koreograf Erik Kaiel, som skaber forestillinger fra Holland.

– Det er jo en fantastisk mulighed for udveksling – både mellem de unge, men også mellem professionelle kunstnere og de unge. Det bliver super sjovt at samle alle holdene fra hele landet og virkelig dyrke både dans og fællesskab. slutter Thomas Nørskov.