”Ta’ fat om dansen” indtager fynske skoler

De næste uger skal 500 børn i Faaborg-Midtfyn Kommune træde dansen med Dansefyrtårn Fyn og Den Kulturelle Rygsæk.

Så starter det for ungerne i 1., 2. og 3. klasse. På 10 folke-og friskoler i Faaborg-Midtfyn Kommune skal over 500 børn de næste to uger møde dans som sprog og kunstart.

Elevernes rygsække bliver fyldt med danseoplevelser i marts-april og maj. Dans (og specielt da moderne dans) kan godt være noget fuldstændig ukendt og mærkeligt for både børn og voksne!

– Derfor har vi planlagt, at de 500 involverede børn skal  mærke dansen på deres egen krop. Vi vil via workshops med professionelle dansere og senere undervisning med egne lærere give dem deres første møde med den måde, man taler og udtrykker sig på, når man bruger sin krop, siger kulturkonsulent Hasse Winther fra Faaborg-Midtfyn kommune og tilføjer:

– Dans er jo bare en anden måde at tale på.

I alt 15 workshops skal i perioden 9. marts til 24. marts sikre børnenes møde med professionelle dansere og deres sprog.

Undervisere er Sofie Christiansen og Søren Thøgersen fra sART Danseteater. De får hjælp fra idrætsstuderende fra Syddansk Universitet (SDU), der også arbejder med dans, men med en anden vinkel end de professionelle dansere.

I april får de 500 børn så besøg af Dansekompagniet AabenDans, der danser forestillingen ”HANe og HUNd” seks gange rundt om på skolerne. En sjov og anderledes historie om piger og drenge – og i øvrigt Reumert-nomineret!

Endeligt fyrer Dansefyrtårn Fyn den store finale af den 6. maj, hvor børnene og deres familie inviteres i Forum Faaborg til en stor danseoplevelse med Moderne Dans, Ballroom, Hip Hop, Show Dance og meget mere. Her skal de for eksempel se H. C. Andersens eventyr ”Fyrtøjet” danset af Ingrid Kristensens Dansekompagni.

– Og så slutter det egentlig ikke, for i resten af skoleåret arbejder lærere og lokale danseundervisere videre i udvalgte idrætstimer på skolerne. Måske kan vi få mange børn til at danse videre i livet. Det tror vi. Derfor fortsætter det hele igen til næste år, hvor de næste 500 børn fra de næste skoler skal have samme oplevelse, forklarer Hasse Winther.

FAKTA OM DANS I SKOLEN PÅ FYN

● Hele projektet er et udspring af Faaborg-Midtfyn kommunes udnævnelse til Dansefyrtårn Fyn, hvor en af indsatsområderne er Dans i Skolerne.

● Dansefyrtårn Fyn er en del af det store, nationale projekt ”Ta’ fat om dansen”, der styres af Dansehallerne og støttes af blandet andet Nordea-fonden.

● Workshops starter i Horne mandag den 9. marts – kl. 8.30 til 11.30.

● Derefter følger Toftegårdsskolen/Horne den 10. og 11. marts, Sundskolen og Svanninge den 12. og 13. marts, Svanninge den 16. marts, Espe den 17. marts, Hjemly/Krarup den 18. og 19. marts, Brahetrolleborg den 20. marts, Enghaveskolen/Bøgebjerg den 23. og 24. marts.