Spring til indhold

Både hus og sommerhus

Der bliver brug for en udvidelse af det lille hus, I bor i. Endnu et barn er på vej. Din drøm om at blive far til et basketball hold, er ved at blive opfyldt. Det er en investering. Børn. En skøn investering. Den giver både glæde og sorger. Lige nu kan du se, at den giver ekstra udgifter. I bliver simpelthen nødt til at bygge til. Og lave nogle ændringer i det eksisterende hus, så I får plads nok til alle børnene og den lille nye. Du er ved at planlægge tilbygningen. Det er faktisk ikke så svært, men det kræver nøjagtighed. Du har en idé om, at tilbygningen skal fungere som jeres havestue. Den gamle skal så omdannes til endnu et par værelser. Dit hjemmekontor skal måske flyttes derind, så det eksisterende kan blive til et værelse til din store datter. Hun er ved at komme i den alder, hvor hun gerne vil have lidt privatliv.

Afstanden skal måles

Du render derfor rundt ude i haven – iført regnfrakke og gummistøvler. Nogle forbipasserende ude på vejen stopper op for at se, hvad du laver. De kan ikke se, at du har en afstandsmåler i hånden og at du tager noter i din lille notesbog. Du har lavet en skitse over plantegningen, som du skriver mål på. Der er noget med, at du skal tage hensyn til afstanden til skellet. Der er noget med, at du skal overveje højden på tilbygningen. Skal den have skråtag eller fladt tag. Og ja, så er det jo også nemt at kalkulere hvor mange ekstra m2, I kan få. Efter et par timer har du fået lavet en realistisk skitse.

Du går derfor ind i redskabsskuret, for at lægge afstandsmåleren på plads. Her ser du, at du har efterladt din båndpudser på værkstedsbordet. Det er ikke godt. Den er stadig tilsluttet stikkontakten – og du har ikke engang sikret den, så den ikke kan starte uden, at du trykker låsen væk. Tænk nu, hvis en af drengene havde fundet den. Du skynder dig at lægge den op på plads på hylden og ånder lettet op. Hvordan kunne du glemme det? Var det noget med, at din hustru gav dig den gode nyhed om endnu et barn, og du bare blev lykkelig? Måske. I hvert fald: Nu er der orden i redskabsskuret og på bordet. Der er hverken båndpudsere, der ligger og flyder eller afstandsmålere, som skal opbevares tørt.

Alt er bedre med godt værktøj

Du går indenfor. Ryster dråberne af regnfrakken. Sætter gummistøvlerne til tørre og viser din hustru din idé til tilbygningen. Hun kan godt lide, at du flytter havestuen og laver om, så I får mere plads. Hvor meget af tilbygningen kan du selv lave? Ja, med det rigtige værktøj, så vil det ikke være så svært. Du blev uddannet som murer, inden du blev arkitekt. Så den del burde ikke være problemet. Du skal have hjælp til elinstallationerne og til at få de store panoramavinduer sat op. Og din ven, der er tømrer, vil gerne hjælpe til med taget – har han da lovet. Så nu handler det om at få lavet tegninger og ansøgt om byggetilladelse.

Sommerhuset skal også have en tur

I har besluttet, at skolens efterårsferie skal tilbringes i sommerhuset. Det ligger ikke så langt fra jeres permanente bopæl, så I har besluttet jer for lige at tage derop i weekenden, for at få gjort rent og pudset vinduer, så der vil være rart at være. Så I placerede børnene hos deres bedsteforældre og kørte op til sommerhuset. Og ja, det var vidst mere held end forstand, at I tog derop allerede nu. I så nemlig lige med det samme, at den voldsomme regn, vi har haft, har beskadiget trægulvet i et af værelserne. Og det skal altså repareres, inden I kan bo der – hele familien. Der er jo kun to soveværelser. Du ved godt, hvad det betyder, ikke?

Alt det gode Stanley værktøj

Det betyder, at du skal til at transportere den store båndsav, din slibemaskine og dit værktøj fra Stanley: Hammer, skruetrækkere mv. derop næste weekend. På vej derop skal du også købe træ til gulvbelægning. Og ja, det bliver hårdt arbejde i de næste par weekender, inden efterårsferien starter. Men du er overbevist om, at du nok skal nå det. Du har jo allerede erfaringen med at skære træplanker til i den rigtige størrelse og få dem slebet fine og glatte. Når det er gjort, så er det jo bare noget med at få banket det gamle gulv op, og banket det nye på igen.

Du overvejer, om du skal lave profiler i gulvbrædderne, så de sidder bedre fast. Ligesom låser sig sammen. Det er nok det bedste – så du er glad for at din båndpudser har mulighed for også at lave den slags. Det behøver ikke at være kompliceret. Det vil tage lidt ekstra tid. Men hellere bruge tiden nu og få gulvet ordnet godt end at ærgre sig over en løs gulvbrædde senere.

I får gjort rent i huset, så godt I kan. Heldigvis er der ikke sket andre skader i huset end inde i det ene værelse. I får endda tid til at tage hen til trælasten og se på træ til gulv. Der er flere forskellige sorter at vælge imellem. I vælger dog ikke en dyr sort. Nej bare svensk fyrretræ. Det er godt og stærkt. I får bestilt det antal m2 du får brug for – og naturligvis køber I også lak og pensler, som skal give gulvet både beskyttelse og en flot finish.

Hjemme igen

Hjemme igen finder du den lille trailer frem fra carporten. Den er dækket af en presenning, som du har bundet godt fast. Du har brug for en skarp kniv til at skære rebet op med. Men hvor har du en skarp kniv? Du leder i værkstedet. Finder en hobbykniv – sådan en standard en, der hører til samlingen af værktøj fra Stanley. Du griber den, får rebet skåret op og kan begynde at læsse båndsaven op på traileren. Den er tung og det er besværligt. Men når det er gjort, så bliver resten en leg. Det eneste er, at du skal dække traileren igen med presenning. Og du skal binde den godt fast med nyt reb.