Spring til indhold

Bange for alt

Du er bange for at skulle ned ad trappen. Der er måske også lidt for langt ned oppe fra fjerde sal. For godt en uges tid siden faldt du da også på trappen. Slog knæet hårdt og kunne dårligt gå på benet i en uges tid. Så der er altså en god grund til, at du er bange for trappen. Men når du så er kommet ned, knugende dig til gelænderet, imens du klatrede ned, og står på gaden – lige der ved fodgængerfeltet – og venter på den grønne mand, så sker der det, at du begynder at tænke. Du funderer over, om du overhovedet kan nå over gaden, inden bilerne begynder at fare frem – eller dytte.

Nærmest fysisk dårligt

Du får det dårligt ved tanken. Fysisk. Sådan med sved og hjertebanken. Forsøger at ignorere tanken. Du skubber den væk fra dig. Bruger al din viljekraft på at overbevise dig selv om, at du overdriver. Der er ikke noget at være angst for. Bilister er som regel høflige til at holde tilbage for en fodgænger.

Efter at have handlet ind går du hjem igen. Du er glad for at have fået købt de nødvendigste varer. Men samtidigt kan du mærke en urolighed i din krop. Ikke kun suser bilerne forbi dig – og sprøjter vand op fra vandpytterne på dit tøj. Har du tilstrækkeligt med vaskemiddel? Tanken strejfer dig. Du går videre, imens du tænker over aftenen, der kommer. Endnu en kedelig én foran TV-apparatet? Eller ringer din søn? Åh, du ville så gerne høre fra ham. Bare at få at vide, at han har det godt.

Lyt lige til din indre stemme

Hør lige her. Du går og bekymrer dig. Du er bange i trafikken. Angst for at falde endnu engang på trappen. Har en tendens til at overdrive i dine tanker. Er du helt sikker på, at du ikke lider af generaliseret angst? Det sker jo hver dag, at du får den der svedetur. Det sker også, at du får det der tankemylder, der handler om din søn. Og ja, den der med trappen, kan jeg virkeligt godt forstå. Men der altså gået mere end en uge, hvor du hverken er faldet, eller bare så meget som har slået en hånd imod gelænderet.

Angst og generalisret angst?

Du skulle måske tage en test for generaliseret angst her. Der er mange mennesker, der lider af denne form for angst. Du har faktisk en del af symptomerne på generaliseret angst. Og nej, det handler ikke om dødsangst, som er en meget alvorlig angstlidelse. Det handler om generaliseret angst, som kan behandles. Du kan finde svar på spørgsmålet: Hvad er angst her.

Nej, behandling af generaliseret angst sker ikke med medicin. Du får ikke beroligende midler. Du får til gengæld samtaleterapi med en uddannet psykolog.

I nogle tilfælde kan behandlingen ske online. I de fleste tilfælde vil terapeuten dog gerne se dig – sådan face-to-face. Er der noget galt i det? Slet ikke. Og nej, du skal ikke bare slå det hen, som om det bare er dig, der er pjattet. Du har det skrækkeligt i flere forskellige situationer hver dag. Og det har du slet ikke fortjent.