Spring til indhold

Følelsen af utilstrækkelighed

Rigtigt mange mennesker går rundt og føler sig utilstrækkelige. De følger måske mennesker, de ser på Instagram eller TikTok, som bare udstråler overskud. Når de så sidder og ser billeder og videoer med de smukke, energiske mennesker, så vokser den manglende selvtillid: Jeg er grim. Jeg er ikke tilstrækkelig. Jeg er betydningsløs. Har ingen værdi. Og så kører møllen: Du er på vej ind i en eller anden form for depression, som ikke helt kan defineres. Den hænger bare sammen med mindreværd og den bevirker, at du oparbejder et mentalt underskud. Hvem kan have mentalt overskud i dag, når presset er så stort: Du skal se godt ud. Du skal kende til de rigtige svar. Du skal være energisk. Du skal smile. Du skal, du skal, du skal.

Psykologhjælp nu

Det er for meget – og på et tidspunkt bryder du sammen, fordi ingen kan holde til de pres, som du udsætter dig selv for. Så hold op med det. Ja, du spørger mig om, hvordan du holder op med at presse dig selv til det yderste. Mit svar er, at du skal finde en psykolog med speciale i metakognitiv terapi i København.

Det, som i virkeligheden er dit problem, er nemlig, at dine tanker løber af med dig. Du har simpelthen ikke kontrol over dem. Du har ikke kontrol over dig selv. Nej, jeg siger ikke, at du skal være en control freak. Jeg siger, at du skal have styr på dine tanker, så du kan få et normalt og velfungerende liv. Det er jo det, du i virkeligheden efterlyser, når du spørger mig om, hvordan du kan mindske presset på dig selv.

Du bruger din tid forkert

Jeg er ikke terapeut – slet ikke psykolog. Men jeg forstår så meget, at du bruger din tid forkert. Først og fremmest på de der medier, som bare vil sælge dig forskellige, unødvendige produkter. Dernæst på at sidde og have ondt af dig selv, fordi du ikke kan overskue din hverdag og din verden. Nej. Det kræver ikke så meget at forstå det. Slet ikke uddannelse som psykolog. Men det er faktisk kun en psykolog, som kan hjælpe dig ud af din følelse af at være magtesløs, mentalt i underskud og på vej til depression.

Gode øvelser i metakognitiv terapi

Naturligvis vil jeg anbefale, at du går i metakognitiv terapi, fordi det er en effektiv terapiform. Den vil kræve meget af dig. Blandt andet, at du anvender de øvelser til metakognitiv terapi her, som din terapeut vil lære dig. Det er øvelser, der lærer dig at styre dine tanker, så du kan give slip på det unødvendige og finde tid til det. Det sunde er i denne sammenhæng, at du lærer, at din psyke skal have tid til at regulere sig selv. Det kan den nemlig.

Der er ikke brug for medicin. Der er brug for støtte fra terapeuten og vilje fra din side. Længere er den ikke. Og det bedste ved metakognitiv terapi er faktisk, at du lærer at anvende øvelserne igen og igen. Du får – kort sagt – et sæt værktøj, som du kan bruge i forskellige sammenhænge. På den måde undgår du at falde ned i de sorte huller.