Spring til indhold

Hvilken gymnasieuddannelse?

Nu er vi heldigvis kommet levende igennem julen og nytåret. Selvfølgelig handler januar om, at vi skal tabe nogle kilo (julesulet) og lære at leve sundere – generelt. Det er svært nok at lære sig selv en sundere livsstil. Men vi ved alle, at det kun gør godt for os. Vi lægger os derfor i selen og kan forhåbentligt snart købe et par nye bukser i en mindre størrelse. Det er nemme beslutninger, vi tager. Vi kæmper med slankekuren – men når vores mål.

De store beslutninger

Så nemt er det dog ikke for alle. Især ikke for de helt unge (Som givetvis ikke har problemer med at skulle spænde livremmen ind!). De har dog ofte – på dette tidspunkt af året – en meget stor beslutning foran dem. Den kan give dem stress og mistrivsel. Hvad er det så for en beslutning, der kan have så store konsekvenser? Ja, det handler om deres fremtid. Hvilken vej skal de vælge i deres liv fremover: Skal det være en akademisk uddannelse – eller skal det være noget mere praktisk, hvor det er hændernes færdigheder, der skal sikre en indkomst?

De unge står overfor et valg, som er meget svært. Derfor skal du hjælpe din søn eller datter, som står i netop denne situation, så hun eller han er klar til at lave sine ansøgninger i løbet af foråret og den meget tidlige sommer. Du skal tale med dit barn om, hvad han eller hun vil: Stå i en butik og blive udlært indenfor handel? Eventuelt specialisere sig i e-handel?

STX er en mulighed

Måske er det bedste, at han starter som EUD student og får tid til at snuse lidt til faget, inden han helt beslutter sig? Det kan tænkes. Måske har han sat sig i hovedet, at den eneste vej frem for ham er at gå på et STX gymnasium. Men du ved, at han ikke er moden nok til at følge en ret intensiv skolegang endnu. Så ideen med at blive EUD student er slet ikke dårlig. Her får han jo lov til både at virke praktisk i en forretning og samtidigt skulle igennem et forløb med undervisning. Sådan lidt en kombination af at være praktikant og skoleelev – på samme tid. Det skal du tale med ham om. Måske er vejen frem, at du lover ham, at han kan komme på en STX-2-årig efter at have afprøvet EUD forløbet først?

Sammenlign de mange gymnasielle uddannelser

Hvis der er tvivl, kan du her se en sammenligning af gymnasieuddannelser.

Ja, jeg skal ikke fortælle dig, hvad du og dit barn skal gøre. Men jeg har da lov til at foreslå. Det har jeg lige gjort. Og hvis det kan være til nogen nytte, så vil jeg lige gøre opmærksom på, at mange uddannelsesinstitutioner, hvor de har EUD uddannelser, STX og andre former for videreuddannelse for både voksne og unge, der har de her i slutningen af januar og begyndelsen af februar åbent-hus-dage, hvor I kan besøge institutionen og få et indtryk af de forskellige uddannelser. I kan også få en samtale med en studievejleder. Det kan måske være en rigtig god idé lige at tale med en, der virkeligt ved noget om uddannelserne – og arbejdsmarkedet generelt.