Spring til indhold

Isolering inden vinter

Mange mennesker har begået en genistreg ved at købe bolig i de sidste år. De har optjent en gevinst, som er betydelig for deres økonomi i dag. De kan nemt få et lån til fx en ny bil. Eller til en eksklusiv rejse – måske en safari. Men nogle har ikke fået den gevinst, som de kunne. De havde nemlig ikke sikret sig, at deres ejerskifteforsikring dækkede fejl og mangler i ejendommen, som de købte. Derfor har de dels tabt penge til forsikringsudgifter og dels til reparation af de mangler eller fejl, som de har opdaget. Og i dag må det virkeligt siges, at manglende loftsisolering er en mangel i en bolig, der sættes til salg.

Korrekt loftisolering

Korrekt isolering af loft er en essentiel del af en boligs værdi. Prisen burde have været sat lavere. Men sjældent har det været tilfældet. Den nye ejer har kort sagt snydt sig selv ved at indgå en handel, hvor loftsisoleringen har været mangelfuld. Hans – eller hendes – ubetænksomhed over ikke at have tjekket, hvad ejerskifteforsikringen dækker, er naturligvis hans ansvar. Men alligevel. Det samme gælder for ejere, der har opdaget, at der ikke har været effektiv hulmursisolering i ejendommen, som de købte. Desværre for dem. De har naturligvis måttet påtage sig udgifterne til både isolering af hulmur og loft.

Men tænker du rationelt over det, så er effektiv isolering af loft og hulmure i et hus et element, som alle potentielle købere tager for givet. Det er ikke noget, de tilkalder en energivejleder for at tjekke. Det er faktisk heller ikke noget, de læser om i ejendommens tilstandsrapport. Vi har jo alle fået tudet ørerne fulde med nødvendigheden af, at vi sørger for, at en bolig er godt isoleret. I årevis. Det burde ikke være et særsyn at finde en bolig, som ikke er isoleret godt. Desværre sker det stadigvæk. Alt for ofte. Altså, at en køber først opdager den mangelfulde loftsisolering efter at købsaftalen er underskrevet. Det er muligvis også grunden til, at mange ejerskifteforsikringer slet ikke nævner hulmursisolering eller loftsisolering som elementer, der skal dækkes, hvis de er mangelfulde eller slet ikke eksisterer.

Så steg prisen

Og vupti, så er prisen på huset lige pludselig steget. Der er nemlig ingen, der vil bo i et hus, hvor hulmursisoleringen er mangelfuld, eller hvor loftsisoleringen er så dårlig, at den skal udskiftes totalt.

Så: Hvis du står på markedet og skal købe en ny bolig, så skal du dels tjekke, at din ejerskifteforsikring dækker eventuelle omkostninger til udbedring af mangelfuld loftsisolering eller hulmursisolering. Endnu bedre: Hvis du ikke er sikker, så tal med forsikringsselskabet om det – før du skriver under på en købsaftale. Og endnu – endnu – bedre: Tilkald din egen energivejleder og få ham eller hende til at tjekke husets isolering, inden du skriver under. Eller bare begynder at forhandle om prisen. Du skal nemlig ikke snyde dig selv – og du skal selvfølgelig ikke betale mere end, hvad boligen i virkeligheden er værd. Intet er værre end at lave sådan en investering, som ofte er for livet – og så finde ud af, at nogle rater til boliglånet skal bruges på isolering.

Fruens hobbyrum

Du har lige været på rov inde i din hustrus hobbyrum. Det er her hendes symaskine står. Alle trådene er sat op på ræd og række – farvekoordineret. Der er adskillige små redskaber, som du slet ikke ved, hvad hun bruger til. Og på hylden ligger der linealer, skitser til mønstre og ja, alt, hvad der har med tekstiler og syning at gøre. Så det undrer dig virkeligt, at du ikke har kunnet finde det der gamle målebånd, som du så, hun sad og puslede med forleden aften. Noget med at hun skulle måle et ærme.  Hvor er det målebånd? Du er ret irriteret. Fordi målebåndet skal du bruge nu. Nedtællingen til, hvornår vi skifter over til sommertid, er nemlig begyndt. Og du vil klippe en centimeter af for hver dag, skiftet nærmer sig. Sådan lidt i stil med hvordan de indsatte i fængslerne gjorde i gamle dage, inden de blev løsladt. Og hvorfor vil du nedtælle til sommertid?

Varmere dage nu – men der skal isoleres

Ja, det har noget med økonomi at gøre: Sommertid betyder varmere dage. Og dem glæder du dig i høj grad til. Det har været hundekoldt her i januar. Minus 15 grader i dagevis. Masser af sne. Vind. Og et koldt hus, der bare ikke ville varmes op. Og du har lige set varmeregningen. Det var bestemt ikke et opmuntrende syn. Og jo, du er fast besluttet på, at I ikke skal på sommerferie i år. Feriekontoen er blevet inddraget og slået sammen med den konto, der hedder ”Forbedringer i hus”. I skal have lavet en god hulmursisolering. Du skal have fat i den isolatør, som fortalte dig, at de kan måle – uden at gøre skade på husets mure – hvor der er behov for efterisolering. Og når I alligevel skal have lavet hulmursisolering, så er det jo nærliggende, at I benytter chancen til også at få montøren til at stå for loftsisoleringen. Han har forklaret dig, at det faktisk slet ikke er kompliceret eller kræver masser af arbejdstimer.

En god loftsisolering kan klares på en dag. Isolering af hulmur tager højest en dag. Så, hvis du kan overtale det her isolationsfirma til at sende et stort hold håndværkere ud til din bolig, så burde det være muligt, at I kan få lavet både hulmursisoleringerne og loftsisoleringen på en eller to dage. Og det vil helt sikkert gavne på økonomien. Varmeregningerne skal ned. Humøret skal op. Og det kommer det kun ved, at der er varmt i huset. At sidde og ryste af kulde fordi I valgte at bruge penge på andre ting var en fejl. Den gør du ikke igen. Så folks, I må finde jer i det. Der bliver ingen eksklusiv ferie til sommer i år. I kan måske tale om en uge i et lejet sommerhus ved Vestkysten i efterårsferien. Men ellers bliver det sommer hjemme. Med leg i haven, dyrkning af grøntsager i baghaven og te på terrassen. Det kan da også være hyggeligt. Isoleringen kommer altså i første række. Basta. Der er ikke noget at tale om. Og du vil slet ikke høre på indvendinger.