Spring til indhold

Låse og nøgler

Nu er der gået et par år siden I købte huset. I er faldet godt til. I deltager aktivt i de arrangementer, der skal holdes i kvarteret: Vejfest om sommeren og julefest i december. Det er som regel hyggeligt. Dette års sommerfest var også meget hyggelig – lige indtil I kom hjem og så, at I havde haft indbrud. Det var en forfærdelig overraskelse at komme hjem til. I fik dog ringet til politiet, som kom og optog rapport. I havde låst dørene til huset, inden I gik hjemmefra, ikke? I havde sikret jer, at vinduerne i huset var lukkede? Havde I også sat tyverialarmen til? I kunne svare ja til alle spørgsmål. I kunne også ret hurtigt identificere, hvad der manglede i huset. Forsikringsselskabet blev ringet op.

Hvilke typer låse

De ville have svar på endnu flere spørgsmål: Hvilke typer låse var der sat i dørene? Var vinduernes hasper ordentlig lukket ned? Værdien af de manglende genstande? Havde I haft kontanter liggende fremme? I svarede på alle spørgsmålene. I havde været meget omhyggelige med at sikre huset, da I flyttede ind. Den låsesmed i København, som kom og skiftede låsene i jeres lejlighed ud, havde ligesom fungeret som en påmindelse om det! Den nye ejer havde nemlig givet ham besked på at gøre det, lige inden han selv skulle flytte ind. Det nye hus på Frederiksberg fik derfor også skiftet låse. Der blev sat sikkerhedslåse i alle dørene. I glemte ikke en eneste dør. Selv døren til havens skur blev udskiftet. I fik også sat et nyt alarmsystem op – som I åbenbart ikke kunne høre imens I var til sommerfest. Alligevel, så betvivlede forsikringsselskabet jeres svar.

En god låsesmed fra Frederiksberg

De ville gerne have lov til at sende en specialiseret og alligevel billig låsesmed fra Frederiksberg ud til jer, for at tjekke, om der kunne have været en enkelt lås, I havde glemt – eller ikke havde fået skiftet ud med en godkendt. I havde ikke noget problem med, at der skulle komme en låsesmed og tjekke. Så længe det bare kunne ske hurtigt. I havde jo selv fundet en låsesmed på Frederiksberg, som skulle komme og sætte nye låse i dørene.

Forsikringsselskabets låsesmed dukkede da også hurtigt op. Han kunne ikke se, at låsene ikke var godkendte eller forældede. Det blev rapporteret tilbage til forsikringsselskabet, som derfor måtte betale erstatning for de stjålne genstande – og for isætningen af de nye låse. Forsikringsselskabet anbefalede jer, at I brugte den låsesmed, som det havde sendt ud til jer. Men her sagde I stop. Det var lige i overkanten af, hvad der er tilladeligt. Jeres egen låsesmed på Frederiksberg skulle ikke miste en kunde. Forsikringsselskabet forstod godt jeres argument – og I fik da også erstatningen sat ind på jeres konto i tide, så I kunne betale for både de nye sikkerhedslåse og låsesmeden.

Han er ikke en billig låsesmed. Men han er heller ikke den dyreste. Priserne for låsene var dog overraskende. Noget dyrere, end I havde forestillet jer. Men hellere betale for god sikring af dørenes låse end at risikere, at der bliver sat spinkle låse uden godkendelse fra forsikringsselskabet ind.

Pas på dine nøgler!

Er du uopmærksom, distræt eller ualmindeligt glemsom? Hvis ja, så skal du passe på, fordi du kan efterlade ting og sager på steder, hvor de ikke hører hjemme. Og så kan de forsvinde. Det vil du helst ikke have. To af de ting, som glemsomme mennesker ofte efterlader – synligt for alle andre – er deres telefon og deres nøgler. Måske kan du godt leve med at din telefon forsvinder. Du kan jo hurtigt få den ’låst’ via dit telefonselskab. Men nøglerne? Ja, det er en helt anden historie. Hvis de forsvinder, fordi du efterlod dem på dit arbejdsbord i frokostpausen, så er du på den. Der findes mennesker, der ikke kan modstå fristelser!

Ny lås eller omkodning

Du kan risikere, at du får ubudne gæster, som selv kan låse sig ind i din bolig. Du vil få meget svært ved at overbevise dit forsikringsselskab om, at du har haft indbrud. Politiet vil måske slet ikke tro på din forklaring. Ja, du får også udgifter og bøvl, som du slet ikke skulle have haft. Først skal du til at finde en låsesmed i København, som skal komme og skifte låsen i hoveddøren til din lejlighed ud. Bagefter skal du betale for den ydelse. Måske kan han i stedte omkode låse, så du slipper for helt nye låse. Du tænker måske, at du kender en billig låsesmed, som nemt kan klare den opgave. Han vil måske give dig lidt rabat, fordi du ofte har tilkaldt ham, når du har låst dig ude.

Forsikringsselskabernes regler

Det er rigtigt nok. Men, er du sikker på, at din billige låsesmed kender til dit forsikringsselskabs regler for tyverisikring af boliger i dit område? Det varierer nemlig sommetider. Bor du fx i et område, hvor der faktisk bliver registreret mange indbrud, så kan forsikringsselskabet kræve, at du anvender bestemte låse i dine døre. Det har forsikringsselskabet ret til. De skal dog informere dig om det.

Men det er slet ikke sikkert at din låsesmed kender reglerne. Ja, faktisk så har de færreste låsesmede i København tid til at orientere sig ordentligt i forsikringsselskabernes regler. Det er ikke, fordi de ikke vil. Eller ikke kan. Det er fordi, mange mennesker kommer til at lukke sig ude – og det er ikke altid muligt for låsesmedene at holde styr på, hvad der gælder for fx Østerbro eller Nordvestegnen, når det handler om tyverisikring af boliger.

Der er to ting, du kan gøre, for ikke at komme i sådan en lidt dum situation. Den første er, at du køber sådan en nøgleholder, som du kan have i din bukselomme eller taske. Den skal kunne ’pakke’ nøglerne ind, så du ikke mærker dem, hvis du kører bil. En hård opbremsning kan føre til rigtig grimme sår lige ved lysken, hvis nøglerne bare ligger i bukselommen. Dette sker selvfølgelig ikke, hvis du lægger nøglerne i din taske. Det bedste vil være, at du spørger din låsesmed om, hvilken nøgleholder, der er bedst. Mange låsesmede i København har nemlig også en lille butik, som de sælger nøgleholdere fra. Den anden er, at du simpelthen bare tvinger dig selv til at lære, at nøgler ikke må lægges hvor som helst.