Spring til indhold

Mørketid er isenkramtid

Hvad skal du lave, her den sidste dag i efterårsferien? Søndag. Kedeligt, at ferien allerede er forbi. Det er jo bare en almindelig søndag, hvor du har fået lov til at sove længe, har været i et langt og skønt skumbad og nu er klar til at møde omverdenen. Hvad er dine planer? Du har ingen. Der er ingen aftaler med veninder om, at I skal ses til kaffe. Der er ingen udsigt til, at din kæreste ringer op. Han er på tur i Jylland. Besøger sin familie – måske fordi han har planlagt, at julen ikke skal bruges i familiens skød.

Tid at gå på shopping

Du ved det bliver en lidt kedelig søndag. Du beslutter dig for at tage ind til centrum. Der hvor butikkerne og stormagasinerne har åbent. Lidt shopping skader aldrig. Og når du alligevel keder dig, så kan du lige så godt gøre nogle indkøb. Der er julegaver, som skal købes. Julen nærmer sig hurtigt. Der er kun to måneder til. Så du vil være fornuftig. Du skal ind til den der store isenkræmmer og kigge på nyttige genstande til dine kusiner, tanter og mor. Du finder altid noget spændende.

Og faktisk er det ret hyggeligt at gå rundt i butikken og se på de isenkram tilbud fra Kram & Kanel, der er gældende. Måske finder du noget, som kan bruges som en gave. Du har også sådan en lille app, hvor du kan skrive ideer ned. Eller du kan bruge den som en decideret indkøbsliste. Du har allerede skrevet nogle stikord på den. Du slår den op: Der står ”Spring Copenhagen” som stikord. Det siger dig umiddelbart ikke så meget. Efter et halvt minut kommer du i tanke om, at det var jo navnet på det firma, der fremstiller den yndige, lille træfigur, som du gav din søster til hendes fødselsdag. Du sletter stikordene. Skriver ikke nogle nye. Finder din regnfrakke frem og låser cyklen op. Afsted. Ind til centrum. Du skal ind til isenkræmmeren.

Specktrum er lækkert design

Her finder du mange tilbud på mærkevarer. Bl.a. tilbud på produkter fra et firma, der hedder Specktrum. Der er vaser, drikkeglas, skåle og lysestager på tilbud. Lige ved første blik forkaster du produkterne. Ingen i din familie vil bryde sig om dem. Du dvæler dog lidt ved hylden. Faktisk kan du godt selv lide nogle af skålene. De er lavet af glas. I forskellige farver. Det er jo slet ikke usædvanligt, at du kan få flotte glasskåle. Men de her! Der er ligesom et spil i glasset. Det reflekterer lyset på en helt særlig måde – og det er det, du godt kan lide.

Du vender en af de små glasskåle på hovedet. Kun for at se prisen. Den er kraftigt nedsat. Så du forsøger at vælge den farve, du bedst kan lide. Den brune? Eller den grønne? Du vælger den grønne. Du tager skålen med dig hen til ekspedienten. Spørger, om du kan købe den. Du får at vide, at det kan du da sagtens. Han går lige ned på lageret og finder den frem til dig. Du er glad. Du har købt en smuk Specktrum skål. Den er ikke en julegave, nej. Den er til dig!

I mange år efterlignede de danske designeres kreationer. Møbler, brugskunst, køkkenredskaber fik navne, der henviste til danske designere, selvom det var italienere, amerikanere eller kinesere, der fik designet de flotte kreationer. Nu er den næste bølge så overstået: Ny nordisk mad er blevet efterlignet – men fokus er nu vendt imod lokale råvarer – og ikke smukke serveringer med blomster eller specielle ramsløgssaucer.

Ny trend er på vej

En ny bølge er på vej: Efterligninger, der kun handler om genbrug, økologi, ansvarlige produktionsformer og innovativ brug af genbrugsmaterialer er på vej. Igen har Danmark et ry for at være foregangsland. Der er mange gode grunde til, at vores konkurrenter efterligner os – og sommetider overgår os. Fx så er mange af de produkter, som vi finder hos isenkræmmeren slet ikke dansk designet eller produceret længere.

Vi finder sjældent tilbud på mærkevarer – altså de ægte mærkevarer – som det kan betale sig at købe. Det kan godt være, at vi finder et isenkram tilbud, der er super. Det handler dog ofte om en efterligning. Nu er der så det at sige, at mange af efterligningerne er så gode, at det næsten er umuligt at se forskel på den ægte og den falske vare. Det er de falske, der bliver sat på tilbud. De fleste forhandlere ved nemlig godt, at hvis den ægte vare går i stykker, imens garantien er gyldig, så er det en dyr forretning for dem. De skal ofte erstatte varen med en ny, fordi det simpelthen bliver for dyrt at reparere den, der gik itu.

Mere til hyggen i hjemmet

Der er dog undtagelser, hvor ægte mærkevarer kommer på tilbud. Det handler ofte om små pyntegenstande, som vi gerne vil have i vores hjem. Fx, så kan det være, at du finder et super godt tilbud på en af de der små dejlige træfigurer fra Spring Copenhagen. Dette er jo et firma, der står for både design og fremstilling af deres produkter. Det sikrer både god og tidløs kvalitet. Og så er der også det, at fremstillingen sker i Danmark. Ikke et eller andet sted ude i Asien. Spring Copenhagen har kontrol over det. Og det skal de have.

Det er jo træfigurer, de laver. De skal laves af træ, der både kan holde, er kønt i farven og som ikke er dyrket under forhold, hvor der ikke tages hensyn til lokalbefolkningen og klimaet. Det kan faktisk rigtigt godt betale sig at holde lidt øje med de isenkram tilbud, som du ofte får en mail om. Ikke kun kan de spare dig mange penge. De kan også give dig inspiration til den næste værtindegave, som du skal have med dig. Det behøver jo ikke at være endnu en figur fra Spring Copenhagen, du skal købe. Det kan sagtens være, at vasen fra Specktrum er det bedste valg.

Du har måske ikke brug for at købe en lille gave – og derfor vil du helst annullere abonnementet på nyhedsbrevet fra isenkræmmeren. Heldigvis får du det aldrig gjort. Og hvorfor det? Fordi du ved, at når du ser nyhedsbrevet, så bliver du glad – der er altid gode isenkram tilbud, du kan benytte.